Semne, simptome si efectele drogurilor


 Semne, Simptome si Efecte ale Consumului de Droguri

 


         

              Vrei sa ai un copil sanatos care sa nu fie tentat sa consume droguri?Multi parinti au dificultati in a recunoaste consumul imediat de droguri, mai ales ca multe semne si simptome care apar in cazul consumului de droguri sunt perfect normale la adolescenti, cum ar fi: are absente sau randament scolar scazut, este izolat, trist, obosit, se imbraca neingrijit, este ostil sau rebel, are ochii rosii, ii curge nasul, tuseste, slabeste, are pe corp urme de ace, taieturi, zgarieturi, cere mai multi bani de buzunar, e mai rece cu familia si cu prietenii din copilarie, are alti prieteni, ii scade interesul pentru hobby-uri, sport sau lucruri care inainte ii placeau, miroase a alcool si mesteca guma mentolata, mananca mult mai mult sau mult mai putin decat inainte, doarme mai mult si are un somn mai agitat, are in buzunare sau in camera lui foite de tigara, pipete, garou, ace, linguri cu coada intoarsa, brichete, pipe, miroase strident a parfum sau deodorant, foloseste deodorante de camera, are multe secrete, isi incuie dulapurile, biroul, usa, are substante inhalante sau chimice (acetona, prenandez, aurolac, etc).

             Este foarte important sa nu tragi concluzii bazandu-te pe 1-2 semne. Adolescenta este un timp al schimbarilor fizice, sociale, emotionale si intelectuale. Aceasta poate duce la un comportament ciudat, schimbator si la schimbari bruste de stari sufletesti. Daca este vorba de consumul de alcool, mai multe semne vor fi prezente, cum ar fi schimbari de prieteni, de comportament, in imbracaminte, atitudine, stare sufleteasca si note. Daca observi mai multe schimbari, cauta toate posibilele explicatii discutand cu copilul, dar nu desconsidera posibilitatea consumului de substante.

Nicotina este substanta din tutun care creeaza dependenta si care ajunge la creier in cateva secunde, ea fiind absorbita rapid de organism.

 Daca a fumat, atunci: poate avea in buzunare sau in camera resturi de tutun sau tigari, brichete, este obosit si nu mananca, a scazut in greutate, gura, mainile, hainele ii miros a tutun si mesteca guma mentolata, tuseste, foloseste in mod excesiv deodorant sau parfum.

Pe termen lung, nicotina determina: miros urat al gurii si al respiratiei, ingalbenirea degetelor si a dintilor, riduri, scaderea rezistentei la efort si a imunitatii organismului, alterarea mirosului, boli cardiovasculare (cresterea tensiunii arteriale, infarct miocardic), boli ale aparatului respirator (accelerarea respiratiei, tuse, laringita, bronsita, pneumonie, edem pulmonar, TBC, cancer).
Alcoolul nu este considerat intotdeauna un drog, fiind acceptat de societate. Cu toate astea, alcoolul este intr-adevar un drog, iar folosirea lui abuziva a crescut, pana la a deveni, cu certitudine, o serioasa problema sociala.
Cu toate ca multor parinti nici macar nu le place sa se gandeasca la aceasta, adevarul este ca multi copii incearca alcoolul in timpul liceului si mai tarziu, cu mult inainte de a fi legal pentru ei sa il consume. Cercetarile arata ca aproape 80% din copiii de liceu au incercat sa consume alcool. Desi nu sunt nici sanatoase si nici legale, experientele cu alcoolul pot fi des intalnite la copii. Pentru a preveni abuzul de alcool la copii, este bine sa incepi sa discuti de timpuriu cu copilul tau despre alcool si despre abuzul de alcool, iar apoi, pe masura ce creste, sa continui sa comunici deschis cu el pe marginea acestor subiecte.
Alcoolul interfereaza cu perceptia realitatii si cu abilitatea de a lua decizii bune. Aceasta poate fi periculos in special pentru copii si adolescenti, care poseda o mai mica experienta in rezolvarea problemelor si in luarea de decizii.

              Efectele de scurta durata ale consumului de alcool: distorsionarea vederii, auzului si a coordonarii miscarilor, alterarea perceptiilor si emotiilor, judecata defectuoasa, ce poate conduce la accidente, inec sau alte comportamente riscante cum ar fi sexul neprotejat sau consumul de droguri; respiratie urat mirositoare, mahmureala.

              Efectele de lunga durata ale consumului de alcool: ciroza sau cancer al ficatului, pierderea poftei de mancare, deficiente serioase de vitamine, dureri de stomac, vatamari ale inimii si ale sistemului nervos central, pierderea memoriei, risc crescut de impotenta, risc mare de supradozaj.

              Daca a consumat marijuana, atunci: poate avea in buzunare sau in camera foi de tigara, pipe, bricheta, tigari, este somnoros si fara vlaga, are pupilele marite si ochii foarte rosii, rade fara motiv, are un mers nesigur si este ametit, ii este foame tot timpul si mananca multe dulciuri, ii este sete in permanenta, nu isi aminteste ceea ce tocmai s-a intamplat, are un miros specific de frunze arse.

              Pe termen lung, marijuana poate determina: diferite tipuri de cancer, tulburari ale sistemului respirator (tuse stranut, sunt mereu raciti), sistemului imunitar si ale organelor de reproducere, tulburari ale memoriei, dificultati de invatare.

             Daca a consumat heroina, atunci: este foarte palid, nu mai are pofta de mancare, are pupilele contractate, ca “acele de gamalie”, fumeaza foarte mult, e detasat, indiferent fata de cei din jur, are un miros specific de otet, poti gasi la el sau in camera lui un adevarat arsenal: pliculete cu pudra alba, galbena sau maro, cu gust amar, pipe, ace, seringi, garou, folie de aluminiu, brichete, lingurite, fiole cu apa distilata, hellas sau sare de lamaie.

             Pe termen lung, consumul de heroina determina: dependenta fizica si psihica, boli contagioase (Sida, hepatita de tip B si C), sclerozarea vaselor de sange, infectii bacteriene, infectia tesuturilor inimii si a valvelor, artrita si alte probleme reumatologice.

            Daca a consumat cocaina, atunci: poate avea asupra lui pliculete cu pudra alba cristalina, cu gust amar, cu miros slab de benzina, are ochii injectati si ii lacrimeaza in permanenta, are pupilele dilatate, este foarte comunicativ, vorbaret, are o atitudine superioara, are un sentiment de fericire si energie, este foarte sensibil la lumina si la sunet.

           Pe termen lung, consumul de cocaina determina: iritabilitate, dispozitie schimbatoare, neliniste, tulburari psihice (halucinatii, paranoia), tulburari fiziologice (perforarea septului nazal, afectarea auzului), dependenta fizica si psihica.

           Daca a consumat amfetamine, atunci: are pupilele dilatate, are un comportament agresiv, este mai vorbaret, confuz, nu mai are pofta de mancare, poate sa aiba asupra lui tablete, capsule cu diferite inscrisuri si de diferite culori, pliculete cu pudra fina sau mai putin fina de culoare albicioasa sau galbuie, febra, transpiratie, tremuraturi, dureri de cap, vedere dubla si ameteli, are sentimentul ca este puternic, respiratie accelerata.

            Pe termen lung, consumul de amfetamine determina: scaderea imunitatii organismului, scadere in greutate, tulburari psihice, comportament necontrolat, violent si irational, deces datorita spargerii unor vase de sange din creier (anevrism), stop cardiac sau a febrei foarte ridicate.

           Daca a consumat Ecstasy, atunci: este confuz, are insomnii sau somn agitat, are sentimente de frica nejustificate, are sentimentul ca este urmarit, scrasneste din dinti, are senzatia de greata, are privirea tulbure, tremura, transpira abundent, are tensiunea arteriala crescuta.

           Pe termen lung, consumul de Ecstasy determina: afectiuni ale ficatului, dependenta, tulburari ale memoriei, tulburari ale gandirii.

           Daca a consumat Benzodiazepin (calmante, somnifere), atunci: este apatic, are ameteli, isi controleaza cu greutate musculatura, este mai inhibat, nu se mai poate concentra, ii scade pofta de mancare, transpira, tremura.

            Pe termen lung, consumul de benzodiazepine determina: tulburari ale memoriei si alterarea capacitatii de a asimila informatii noi, probleme digestive, sentimente de frica, modificarea acuitatii senzitive (insensibilitate si modificarea sensibilitatii la lumina, sunet, mirosuri), psihoze si convulsii, dependenta fizica si psihica, in combinatie cu alcoolul poate sa aiba consecinte fatale.

            Daca a consumat inhalante, atunci: este ametit (ca si cand ar fi consumat alcool), vorbeste nearticulat, are dificultati in a-si controla musculatura, are iluzii si halucinatii, isi poate pierde cunostinta, este somnolent, are dureri de cap, este nervos, agresiv, apatic, are capacitate redusa de a judeca, nu are pofta de mancare, are reflexe incetinite, isi poate pierde echilibrul, este dezorientat, are capacitate slaba de concentrare a atentiei.

           Pe termen lung, consumul de inhalante determina: tulburari de crestere, tulburari ale aparatului genital, scaderea imunitatii, anemie accentuata, boli ale aparatului respirator, comportamente deviante, dependenta fizica si psihica.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu